Titulní stránka   ČESKÉ SDRUŽENÍ PRO TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ
  Agentura ČSTZ  

Sobota, 27. dubna 2024  

  Titulní stránka

 
Vstup:
Jméno:
Heslo:
 
 
\Atmos"
\Honeywell"
REMS
\DRÄGER"
\Junkers"
\Vaillant"
\Regulus"
\Hutira"
Novinky

VOLNĚ PŘÍSTUPNÉ

Odborné stanovisko č. 064/2008 – ČSTZ

Řešení odvodu spalin spotřebičů na plynná paliva horizontálním vyústěním stěnou fasády do volného ovzduší

Vydáním ČSN 73 4201 z února 2008 došlo ke zpřísnění podmínek pro vyústění spalin na fasádě. Toto stanovisko nabízí řešení, které lze s ohledem na nezávaznost norem využít, samozřejmě při dodržení zásady, že navržené řešení splňuje cíl této normy a je na stejné nebo lepší úrovni.

I. Charakteristika současného stavu

Dnem 1. 3. 2008 vstoupila v platnost nová ČSN 73 4201 „Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv“, která na rozdíl od předchozí normy řeší i odvody spalin od plynových spotřebičů fasádou. Do 29. 2. 2008 platila pro tyto odvody TPG 800 01 „Vyústění odtahů spalin od spotřebičů na plynná paliva na venkovní zdi (fasádě)“. Tato pravidla, schválená dne 20. 9. 1996 a změněná v prosinci 1999 na základě požadavku Státního zdravotního ústavu, stanovovala požadavky na odvod spalin fasádou u spotřebičů s jmenovitým tepelným výkonem do 50 kW včetně. 

I přes určité zpřísnění požadavků na odvod spalin, které představovala výše uvedená změna, spočívající v povinnosti prokázat ve stavebním řízení dodržení imisních limitů NO2 a CO ve vztahu k okolní zástavbě, nečinila aplikace TPG 800 01 v praxi žádné potíže. Přesto však byla do novelizované ČSN 73 4201 doplněna kapitola 10 „Odvod spalin stěnou fasády do volného ovzduší“, která zpřísnila požadavky na tento odvod spalin, mimo jiné i omezením jmenovitého výkonu odkouřených plynových spotřebičů na 14 kW u bytových a rodinných domů a na 40 kW u průmyslových objektů. Tato kapitola byla do normy zapracována pravděpodobně bez vědomí zpracovatele TPG 800 01, neboť tato pravidla byla formálně zrušena až asi za 3 měsíce od vydání normy.

ČSN 73 4201 tedy zrušila bez jakéhokoli projednání s vydavatelem TPG 800 01, prověřená téměř 12 letým praktickým používáním, a nahradila je požadavky na odvod spalin fasádou, která jsou nekonzistentní s požadavky na odvod spalin nad střechu a zejména s cílem normy. Na tuto nekonzistentnost a nesystémový přístup při řešení problematiky odvodu spalin fasádou je upozorněno v dalších částech tohoto odborného stanoviska.
 

II. Dotčené předpisy

1. Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele v platném znění

2. Zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů v platném znění

3. Zákon č. 59/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku v platném znění

4. Zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků) v platném znění

5. Nařízení vlády č. 22/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv v platném znění

6. ČSN 06 1002 Evropský systém třídění spotřebičů na plynná paliva podle způsobu odvádění spalin (provedení spotřebičů)

7. ČSN 73 4201:2008 Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv

III. Obecné zásady pro aplikaci českých technických norem

Podle § 4 odst. 1 zákona č. 22/1979 Sb. je česká technická norma dokument schválený pověřenou osobou (§ 5) pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle zákona a označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Česká technická norma není obecně závazná.

Česká technická norma poskytuje pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností nebo jejich výsledků zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech. Činnosti a zařízení provedené podle technických norem odpovídají stavu vědeckých a technických poznatků. Odchýlení se od těchto norem při zajištění alespoň stejné úrovně bezpečnosti, spolehlivosti, jakosti apod., která je deklarována ustanoveními těchto norem, činí příslušný subjekt na vlastní odpovědnost s vědomím skutečnosti, že splnění bezpečnosti a spolehlivosti musí prokázat.

 

Realizace ustanovení minimálně na stejné úrovní bezpečnosti, spolehlivosti, jakosti apod., jaká je deklarována ustanoveními norem. Průkaz naplnění této skutečnosti je na subjektu, který volí jiné řešení, než které norma konkrétně stanoví ve svých ustanoveních.
Úroveň vyjádřená ustanoveními technických norem.
Realizace ustanovení předpisu nesplňuje stejnou úroveň bezpečnosti, spolehlivosti, jakosti apod., jaká je deklaro-vána ustanoveními norem. Jedná se o nedodržení předpisu.

 

 

Současně platná norma ČSN 73 4201:2008 Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv stanoví v samostatné části 10 požadavky na odvod spalin stěnou fasády do volného ovzduší, a to v části 10.2 pro spotřebiče do jmenovitého výkonu 7 kW 
a v části 10.3 pro spotřebiče jmenovitého výkonu vyššího než 7 kW. Norma řeší v několika ustanoveních v kap. 10 některé požadavky, resp. zásady, podle níž se má postupovat. Vyráběný a certifikovaný sortiment spotřebičů
s odtahy spalin a přívody vzduchu je v praxi odlišný a zejména případy vyskytující se v konkrétních podmínkách se odlišují od schématu uvedeného v této normě. Jde o celou řadu případů, které norma nepostihuje a v detailu neřeší.

IV. Alternativní řešení případů odvodu spalin stěnou fasády do volného ovzduší, které norma nepopisuje

Při stanovení podmínek pro tato řešení je nezbytné zajistit splnění následujících zásad:

A. Splnění požadavků vyplývajících z informačních povinností podle § 9 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

Informační povinnosti
§ 9

(1) Prodávající je povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaných výrobků nebo charakteru poskytovaných služeb, o způsobu použití a údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo údržby, jakož i o riziku souvisejícím s poskytovanou službou. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu a aby byly srozumitelné. 

(2) Povinností uvedených v odstavci 1 se nemůže prodávající zprostit poukazem na skutečnost, že mu potřebné nebo správné informace neposkytl výrobce, dovozce nebo dodavatel. Tyto povinnosti se však nevztahují na případy, kdy se jedná o zřejmé nebo obecně známé skutečnosti. 


B. Splnění povinností stanovených v technických návodech k použití podle § 1 nařízení vlády č. 22/2003 Sb., kterým se stanoví požadavky na spotřebiče plynných paliv 

§1
Základní ustanovení

(5) Pro účely tohoto nařízení jsou spotřebiče považovány za běžně používané, pokud jsou 
a) správně instalovány a pravidelně udržovány podle návodu k použití

(6) Stanovenými výrobky podle tohoto nařízení jsou ve smyslu §12 odst. 1 písm. a) zákona spotřebiče a vybavení.

Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 22/2003 Sb.

 

1. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY

1.2 Všechny spotřebiče, při uvedení na trh, musí 

a) být vybaveny technickými návody určenými pro pracovníka provádějícího instalaci

b) být vybaveny návodem k použití a údržbě určeným pro uživatele, 

1.2.1 Technické návody určené pro pracovníka provádějícího instalaci musí obsahovat všechny návody k montáži, seřízení a údržbě, jež jsou vyžadovány k zajištění toho, aby jmenované operace byly správně provedeny a aby spotřebič mohl být bezpečně provozován. Návody musí zejména specifikovat 

a) druh použitého plynného paliva, 

b) použitý připojovací přetlak plynného paliva, 


c) požadovaný přívod čistého vzduchu, a to pro přívod spalovacího vzduchu a pro zabránění vytvoření směsí nespáleného paliva v nebezpečné koncentraci u spotřebičů, které nejsou vybaveny zařízeními uvedenými v bodě 3.2.3, 

d) podmínky týkající se způsobu odvádění spalin

1.3 Vybavení, o nichž se předpokládá, že budou součástí spotřebiče, musí být konstruována a vyráběna tak, aby splňovala přesně svůj určený účel, jsou-li zabudována podle návodů k montáži.

Návody k montáži, seřízení, použití a údržbě musí být dodány s daným vybavením.

C. Splnění požadavků předpokládaných nezávaznou normou ČSN 73 4201:2008 Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv

Splněním požadavků uvedené normy se rozumí řešení nejméně na úrovni požadavků k dosažení cíle této normy, kterým je podle čl. 5.1 „zajištění bezpečného odvodu spalin komínem nebo svislým kouřovodem s funkcí komína nad střechu budovy a jejich rozptyl do volného ovzduší tak, aby nenastalo jejich hromadění a nebyly překročeny přípustné koncentrace škodlivin v ovzduší ani v nejbližším okolí.“ 

Přestože je v tomto článku nepochopitelně opominut případ odvodu spalin fasádou, lze se domnívat, že stejné požadavky jsou kladeny i na tento způsob odvodu spalin. Jinými slovy se požaduje, aby koncentrace produktů spalování se vzdáleností od vyústění klesala (rozptyl) a aby se spaliny nehromadily v některých místech (ve špatně větraných prostorách, jako jsou zejména uzavřené prostory ve vnitroblocích apod.) tak, aby nedošlo k překročení přípustných koncentrací škodlivin.

V ustanovení čl. 9.2.4.5 je pro plynové spotřebiče tlakové třídy N1 a N2 stanovena nejmenší dovolená výška komínového průduchu 4 m, u spalinové cesty tlakové třídy P1 a P2 může být účinná výška nižší.

Podle stávajícího znění normy není výkon spotřebiče při vyústění nad střechou objektu nijak stanoven ani omezen. Při srovnatelné výšce vyústění vývodu spalin fasádou nad okolním terénem dochází k neodůvodněným požadavkům na omezení výkonu spotřebičů v ustanovení čl. 10, a to hodnotami 7, 14 a 40 kW bez dalších detailních požadavků zajišťujících srovnatelné podmínky pro naplnění základních požadavků normy ČSN 73 4201 stanovených v ustanovení čl. 5.

V dalším textu jsou uvedeny možnosti řešení odvodu spalin v praxi se běžně vyskytujících případů, z nichž některá řešení jsou uvedena v obrázcích 1 až 6.

PŘÍKLAD 1
 

Řešení, které uvádí ČSN 73 4201
(Plynový spotřebič připojený do komína – BEZ OMEZENÍ VÝKONU, plynový spotřebič s vyústěním na fasádě – OMEZENÍ VÝKONU NA 14 kW)
 

 

 

 

 

 

Řešení splňující požadavky ČSN 73 4201 v úrovni stanovené touto nezávaznou normou



 

 

PŘÍKLAD 2
 

Řešení, které uvádí ČSN 73 4201, čl. 10.3.1 a)
(Plynový spotřebič připojený do komína – BEZ OMEZENÍ VÝKONU, plynový spotřebič s vyústěním na fasádě – OMEZENÍ VÝKONU NA 40 kW)
 

 

Řešení splňující požadavky v úrovni stanovené ČSN 73 4201, čl. 10.3.1 a)

PŘÍKLAD 3
 

Řešení, které uvádí ČSN 73 4201, čl. 10.3.8
(Vzdálenost protilehlých budov od vývodu spalin nejméně 10 m, budov s okny nejméně 15 m)


 

Řešení splňující požadavky v úrovni stanovené ČSN 73 4201, čl. 10.3.8

Z uvedených příkladů jasně vyplývá, že základní požadavky normy ČSN 73 4201 nelze uplatňovat mechanicky, bez pochopení a uplatnění všech souvislostí na všechny v praxi se vyskytující případy, ale že je nezbytné naplnit záměr a cíl stanovený normou.

Z příkladů uvedených na obrázcích je zřejmé, že řešení uvedená v obrázcích 2, 4 a 6 jsou plně v souladu se záměry normy a na minimálně stejné úrovni, která je příslušnými ustanoveními normy požadována. V souladu s
§ 4 odst. 1 zákona č. 22/1997 Sb., který stanoví, že česká technická norma není obecně závazná, není řešení podle obrázku 2, 4 a 6 v rozporu s touto normou – jedná se o řešení, které norma neuvádí, ale které je, jak je uvedeno výše, alespoň na téže úrovni z hledisek stanovených v čl. 5 ČSN 73 4201 (v uvedených případech splňuje dokonce požadavky vyšší).

V. Závěr

Podle nařízení vlády č. 22/2003 Sb. (viz část IV/B tohoto stanoviska) musí všechny spotřebiče obsahovat mimo jiné podmínky týkající se odvodu spalin. Požadavky uvedené v návodu výrobce se považují z hlediska škod na zdraví a majetku za závazné. Rozhodujícím kritériem při hodnocení správného a bezpečného používání výrobku v provozu je naplnění požadavků návodů pro instalaci a provoz. V případě rozporných názorů při aplikaci konkrétního výrobku ve vazbě na požadavky nezávazné normy lze v souladu se zásadami pro aplikaci českých technických norem (viz část III) postupovat podle zásad a příkladů uvedených v části IV. tohoto odborného stanoviska.

Při využití řešení uvedeného v nezávazné normě se má bez dalšího průkazu za to, že požadavky normy byly splněny. 

Při využití řešení, která nezávazná norma neuvádí, musí subjekt, který takový postup zvolil, prokázat dostatečně věrohodně, že dodržel úroveň stanovenou normou. Toho je možné docílit řadou způsobů, jako je např. detailní řešení v dokumentaci výrobce (návod pro instalaci a použití) v souladu s požadavky NV č. 22/2003 Sb., znalecký posudek, stanovisko renomované instituce, typové technické řešení vydané příslušnou odbornou autoritou apod. Ve sporných případech, ke kterým může v praxi dojít, pak rozhoduje v konečně instanci soud.

Toto odborné stanovisko lze považovat za dostatečný průkaz, že řešení podle obrázků 2, 4 a 6 splňují cíl ČSN 73 4201, kterým je bezpečný odvod spalin. Zároveň může sloužit i jako podklad a návod při stanovování dalších konkrétních řešení odvodů spalin. 

Toto odborné stanovisko vychází ze stanoviska ÚNMZ č.j.: 2877/08/01 ze dne 10. 10. 2008, z něhož citujeme:

„Poslední věta § 4 odst. 1 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, stanoví, že česká technická norma není obecně závazná. To je v souladu s trendem vývoje v oblasti regulace technických norem od devadesátých let minulého století, tj. ponechat právní statut technických norem obecně dobrovolný, aby se tak technické normy nestávaly překážkou technického rozvoje.“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




   Aktualizace: 29. 04. 2009
|  reklama  |  © ČSTZ 2024  |  webmaster  |