Titulní stránka   ČESKÉ SDRUŽENÍ PRO TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ
  Agentura ČSTZ  
Košík: 0 položek za 0 Kč >> pokladna << zrušit   Titulní stránka

 
Vstup:
Jméno:
Heslo:
 
 
\Atmos"
\Honeywell"
REMS
\DRÄGER"
\Junkers"
\Vaillant"
\Regulus"
\Hutira"
   Vydaná odborná stanoviska
Vydaná odborná stanoviska 2018

POUZE ELEKTRONICKÁ VERZE



 

8904

603
 
Je výrobce laboratorního stolu s rozvodem plynu povinen dát zákazníkovi prohlášení o shodě, nebo označit výrobek značkou CE?
 
604
Kdy se musí instalovat před plynoměry protipožární armatury?
 
605
V obytném objektu byla rekonstruována plynová kotelna III. kategorie, osazená třemi teplovodními stacionárními kotli o výkonu každého kotle 45 kW. Nově byly osazeny pouze dva kondenzační plynové kotle
s jednotkovým výkonem 48 kW a bylo dodáno nové strojní a technologické zařízení včetně měření a regulace. Zároveň byl částečně rekonstruován i plynovod. Zařízení bylo před časem uvedeno do provozu. Jakým způsobem správně postupovat, když jako revizní technik při provádění následné provozní revize zjistím, že revidované plynové zařízení z technického hlediska sice odpovídá podmínkám bezpečného provozu, ale bylo uvedeno do provozu na základě nikoliv výchozí revize PZ, ale provozní revize, přičemž ani ta neobsahuje všechny náležitosti dle vyhlášky ČÚBP 85/1978 Sb.?
 
606
Který předpis umožňuje zkrácení lhůt periodických revizí plynových zařízení (např. u objektů se zvýšeným požárním nebezpečím nebo s větší počtem osob apod.)?
 
607
Musí se při provozní revizi plynových spotřebičů s odvodem spalin kontrolovat provedení kontroly podle vyhlášky č. 34/2016 Sb., o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty? Pokud ano, je chybějící doklad o kontrole závadou bránící bezpečnému provozu?
 
608
V poslední době se setkávám se stanovením zón s nebezpečím výbuchu s odkazem na nařízení vlády č. 406/2004 Sb. Zóna 2 byla takto stanovena např. v šachtě, v níž je veden plynovod s lisovanými spoji, nebo v plynové kotelně 115 kW na propan. Je určení zón s nebezpečím výbuchu plynů v těchto případech v souladu s předpisy?
 
609
Od jakého limitního přepravovaného množství podléhá přeprava propanu dohodě ADR? Jedná se zejména o přepravu tlakových lahví o hmotnosti náplně do 10 kg.
 
610
K dopojování plynových kotlů a plynových průtokových ohřívačů vody používám nerezové vlnovcové potrubí. Musí být toto potrubí opatřeno izolací?
 
611
Jak by se měla provádět provozní revize domovního plynovodu pod omítkou? Podle mého názoru by měla revize proběhnout takto: zavřít HUP, vyzkoušet těsnost rozvodu zkouškou provozuschopnosti a vyhodnotit podle grafu v TPG 70401. Když toto navrhnu majiteli bytového domu, okamžitě vezme někoho jiného.
 
612
Je možno umístit v plynové kotelně jednoduchou tlakovou stanici s LPG?
Jedná se o kotelnu se třemi parními kotli s jmenovitým výkonem 50 t páry za hodinu s nejvyšším dovoleným tlakem páry 37 barů a teplotou páry 445 °C, tepelný výkon 37,6 MW. Palivem je uhelný prach v kombinaci se degazačním plynem, který se používá pro zapálení a stabilizaci hoření výkonových uhelných práškových hořáků. Nejvyšší provozní tlak degazačního plynu je 60 kPa Stabilizační plynové hořáky mají výkon 5 MW. Podle definice v čl. 3.3 ČSN 07 0703 jde o kotelnu se zařízením na plynná paliva. Důvodem pro zamýšlené umístění jednoduché tlakové stanice LPG v kotelně je skutečnost, že degazační plyn má značně proměnlivou výhřevnost, což přináší problémy při zapalování vlastních stabilizačních plynových hořáku. Jako zdroj LPG budou dvě láhve s náplní jedné láhve 10 kg. Láhve budou umístěny v plechové skříni u obvodové stěny kotelny v podlaží hořáků, nacházejícím se 13 m nad úrovní terénu. Větrání jednoduché tlakové stanice bude přes stěnu kotelny do venkovního prostoru (trvale větraný prostor). Z tlakové stanice bude proveden v kotelně rozvod PB v délce cca 60 m k jednotlivým hořákům všech tří kotlů. Podle čl. 4.1.1.3, písmeno i), TPG 402 01 část III nesmějí být láhve s LPG umísťovány v kotelnách podle ČSN 07 0703. Podle čl. 4.1.3.3, TPG 402 01 část III se v provozních objektech může instalovat nezbytný počet provozních lahví do 15 kg náplně, a to v jednoduchých stanicích, včetně dalších dvou zásobních lahví.
Dotaz: Lze umístit jednoduchou tlakovou stanici s LPG v uvedené kotelně, případně za jakých podmínek?



   Aktualizace: 07. 01. 2019
|  reklama  |  © ČSTZ 2024  |  webmaster  |