Titulní stránka   ČESKÉ SDRUŽENÍ PRO TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ
  Agentura ČSTZ  

Pátek, 29. března 2024  

  Titulní stránka

 
Vstup:
Jméno:
Heslo:
 
 
\Atmos"
\Honeywell"
REMS
\DRÄGER"
\Junkers"
\Vaillant"
\Regulus"
\Hutira"
Novinky
Kominík smí údajně podle živnostenského zákona čistit plynové spotřebiče.
Je to pravda?

Není.

Tato nepřesná informace se objevila v souvislosti s vydáním novely nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, v níž byla upravena obsahová náplň kominictví takto:

 
Kominictví – Čištění, kontrola a zkoušení spalinových cest a vydávání zpráv o provedeném čištění nebo kontrole spalinové cesty. Provádění revizí spalinových cest a vydávání zpráv o revizi spalinové cesty. Čištění a kontroly spotřebičů na paliva pevná, kapalná a plynná; čištění a kontroly technologických spotřebičů – pekařských, cukrářských a jiných průmyslových pecí, včetně parních a kremačních. Čištění a kontroly kouřových kanálů, provádění technických prohlídek topenišť a zjišťování závad topných zařízení v průmyslových objektech. Provádění prohlídek bezpečnostních zařízení a dalších příslušenství a komponentů spalinových cest. Montáž, opravy a kontroly zařízení sloužících pro regulaci a optimalizaci komínového tahu. V rámci živnosti lze dále provádět drobné opravy topných zařízení na pevná paliva a opravy kouřovodů a komínů. Montáž a opravy komínových lávek a stupadel. Základní šamotářské práce při opravách spotřebičů. Vložkování komínů. Montáž, demontáž a úpravy kouřovodů, systémových komínů, svislých kouřovodů s funkcí komínů a vzducho-spalinových systémů. Měření účinnosti spalování (komínové ztráty), měření a výpočty obsahu a skladby spalin, měření prachových částic, komínového tahu, vlhkosti paliva, tlakové ztráty přívodu spalovacího vzduchu a provádění analýzy popela. Tepelně technické výpočty spalinových cest.
 
Nařízení vlády bylo vydáno jako předpis k zákonu č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), který kromě všeobecných podmínek provozování živnosti (plná svéprávnost a bezúhonnost) stanoví zvláštní podmínky provozování živnosti. Zvláštními podmínkami provozování živnosti jsou odborná nebo jiná způsobilost, pokud je živnostenský zákon nebo zvláštní předpisy vyžadují.
 
V případě plynových zařízeních je zvláštní podmínkou oprávnění firmy a osvědčení pracovníků (montérů, servisních techniků atp.) vydané Technickou inspekcí České republiky. Oprávnění a osvědčení se vydává na základě úspěšného složení zkoušky a platí pět let.
 
Co se týká kontroly plynového zařízení včetně spotřebiče, stanoví vyhláška č. 85/1978 Sb., o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení, že ji smí provádět pracovník, který prokazatelně ovládá bezpečnostní předpisy pro obsluhu kontrolovaného zařízení, bezpečnostní předpisy související, požární řád a poplachové směrnice a který je zaškolen v obsluze zařízení.
 
Při této kontrole, která je povinná pro právnické a pro podnikající fyzické osoby, se ověřuje stav celého odběrného plynového zařízení, tj. rozvodu plynu od hlavního uzávěru plynu až k plynovým spotřebičům, a všech plynových spotřebičů bez ohledu na to, zda jsou či nejsou připojeny na odtah spalin. V praxi je běžné, že kontrolu provádí servisní technik v rámci servisu spotřebiče. Tato kontrola je důkladnější, neboť servisní technik může provést úkony, které jsou běžné obsluze zapovězeny.
 
Čištění plynového spotřebiče je nutno považovat u většiny spotřebičů za úkon vyžadující osvědčení k montáži a opravám plynových spotřebičů, vydané Technickou inspekcí České republiky (TIČR), neboť je při něm vyžadována demontáž výměníku tepla. V návodech výrobce bývá tato skutečnost vyjádřena tím, že kontrola a čištění se provádí v rámci servisu spotřebiče, který smí provádět pouze servisní technik (neboli osoba s osvědčením od TIČR). Ve většině novějších návodů je rovněž požadováno, aby kontrolu a čištění provedla odborně způsobilá osoba (servisní technik), která absolvovala školení u výrobce spotřebiče. Součástí kontroly je samozřejmě i kontrola stavu spalinové cesty (průchodnost, těsnost, teplota spalin, zpětné hlášení klapky odvodu spalin atp.).
 
Kominík, ale i další profese včetně revizního technika plynových zařízení, smějí tedy provádět na plynových spotřebičích pouze úkony, které smí podle návodu výrobce provádět obsluha. To je v podstatě pouze kontrola displeje, zda se neobjeví chybové hlášení, nebo otření krytu hadříkem.
 
Uvedení činnosti „čištění a kontroly spotřebičů na plynná paliva“ v nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, nemůže nahradit nebo obejít právní nebo technický předpis vyžadující splnění kvalifikačních nebo jiných předpokladů (např. délka praxe). Jako příklad lze uvést montéra plynových zařízení, který smí podle uvedeného nařízení vlády „provádět veškeré plynoinstalatérské práce“ – to však samozřejmě neznamená, že by mohl svařovat plynovody bez předepsané svářečské kvalifikace nebo zhotovovat lisované spoje bez školení u výrobce. Koneckonců i revizi spalinové cesty smí provádět podle zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, pouze oprávněná osoba, která je revizním technikem spalinových cest ve smyslu zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, a nikoli každý držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví.
 
Činnost na plynových spotřebičích, které jsou vyhrazeným plynovým zařízením neboli zařízením se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, bez potřebného osvědčení může být v případě nehody způsobené závadou na spotřebiči posuzována jako obecné ohrožení.
 
K této problematice vydá České sdružení pro technická zařízení v nejbližší době odborné stanovisko s podrobným zdůvodněním a citací všech relevantních předpisů.



   Aktualizace: 04. 12. 2016
|  reklama  |  © ČSTZ 2024  |  webmaster  |