Titulní stránka   ČESKÉ SDRUŽENÍ PRO TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ
  Agentura ČSTZ  

Středa, 24. dubna 2024  

  Titulní stránka

 
Vstup:
Jméno:
Heslo:
 
 
\Atmos"
\Honeywell"
REMS
\DRÄGER"
\Junkers"
\Vaillant"
\Regulus"
\Hutira"
Novinky
Hořlavá voda

Novela zákona o ochraně ovzduší, podle níž budou občané povinni pod pokutou až padesáti tisíc korun nechat si zkontrolovat od úředníka, zda ve svém kotli nespaluje PET láhve, pneumatiky a další látky, kterými zamořuje ovzduší a ohrožuje tak zdraví jiných lidí, vyvolala mezi poslanci nebývale ostrou kritiku. Někteří z nich jsou rozhodnuti podat ústavní stížnost pro porušení ústavního práva na domovní svobodu.

 
Nejsem zastáncem snah státu otravovat občanům život. V tomto případě však z vlastní zkušenosti vím, že kouř z jediného kotle spalujícího to, co do něj nepatří, dokáže zamořit široké okolí. Pokud odborníci vyhodnotili, že toto počínání poškozuje zdraví osob v okolí, nelze než souhlasit, aby byl člověk otravující i přes upozornění své okolí nucen nechat se chvíli „otravovat“ kontrolou ve svém domě.
Co mně však překvapuje, je to, že poslancům nevadí, že stát nařizuje občanům vyhláškou k požárnímu zákonu pod pokutou až deseti tisíc korun nechat si od kominíka každoročně provést za několik stovek až tisíc korun kontrolu odvodů spalin od kotlů, v nichž nemůže dojít k požáru. Jedná se konkrétně o odvody spalin od plynových spotřebičů, u kterých s ohledem na vlastnosti plynných paliv předpisy na základě vědeckých studií i praktických zkoušek nepředpokládají vznik pevných hořlavých látek (např. kreosotu a sazí), jako je tomu při spalování pevných paliv, a u nichž navíc teplota spalin (do 200 °C, u kondenzačních kotlů pod 60 °C) a absence jisker zcela vylučuje zapálení těchto látek i v případě, kdy by tam byly úmyslně vneseny. Spaliny obsahují pouze nehořlavý oxid uhličitý a vodu. Z uvedených důvodů bývají tyto kouřovody a komínové průduchy zhotoveny z hořlavých plastů, stejně jako například odpady od umývadel, van a WC.
Stát tak nařizuje občanům v rozporu s přírodními zákony i zdravým selským rozumem a pod hrozbou pokuty vynakládat ročně stovky miliónů korun  za prevenci proti neexistujícímu riziku požáru. Jsem přesvědčen, že v tomto případě se jedná o jednoznačné porušení práva na nedotknutelnost obydlí – stručně řečeno o státem posvěcenou šikanu.
Teď už jenom doufám, že mně zítra u dveří domu na vrcholku nejvyššího kopce v širokém okolí nezaklepe úředník ze stavebního úřadu nebo specialista na povodně a neoznámí mi, že jde zkontrolovat stav mých protipovodňových opatření…
Miroslav Burišin - ČSTZ 
 



   Aktualizace: 25. 09. 2016
|  reklama  |  © ČSTZ 2024  |  webmaster  |