Titulní stránka   ČESKÉ SDRUŽENÍ PRO TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ
  Agentura ČSTZ  

Čtvrtek, 28. března 2024  

  Titulní stránka

 
Vstup:
Jméno:
Heslo:
 
 
\Atmos"
\Honeywell"
REMS
\DRÄGER"
\Junkers"
\Vaillant"
\Regulus"
\Hutira"
Novinky
Evropská komise: Diskriminace plynových spotřebičů s vývodem spalin fasádou je protiprávní

Začátkem března 2016 proběhla tiskem zpráva následujícího znění:

„Praha musí napravit to, jak se mají stavět komíny. Zjednodušeně řečeno předpisy stanovují, že spaliny se vyvádějí nad střechu. Což podle Evropy znevýhodňuje některé výrobce – spaliny lze totiž vést i podél fasády. Praha přitom tento bod paradoxně převzala z ministerské vyhlášky (Pozn. autora: vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby).

Naše sdružení upozorňovalo na protiprávnost diskriminace plynových spotřebičů s vývodem do fasády naposledy v červenci 2015 v souvislosti s vydáním změny Z2 ČSN 73 4201 „Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv“, kdy uvedlo:

„...Pražádné opodstatnění nemá to, že vyústit fasádou lze pouze spaliny v případě stavebních úprav budov nebo u průmyslových staveb. Jediným logickým vysvětlením by bylo, že obyvatelé novostaveb jsou z nějakého záhadného důvodu méně odolní vůči účinkům spalin.

Normové hodnoty mohou stanovovat pouze omezení nezbytná k naplnění cílů definovaných ve vyhlášce č. 268/2009 Sb. Těmi jsou:

̶          zabránění hromadění spalin

̶          zabránění ohrožení bezpečnosti a zdraví osob nebo zvířat

Hodnoty restriktivnější je možno chápat jako svévolné a s ohledem na to, že jejich výsledkem je neodůvodněné praktické znemožnění instalace plynových kotlů, lze je považovat i jako překážku volnému obchodu, který je založen mimo jiné na principu: „Co je považováno za bezpečné v jedné zemi Evropské unie, musí být považováno za bezpečné i v ostatních zemích, a to do doby, než se prokáže opak". Průkaz je na zemi, která zpochybní bezpečnost výrobku nebo služby.

Celý článek je možno nalézt na http://www.cstz.cz/index.php?sl2t=0&id=502.

Nejsmutnější na celém případu je to, že protiprávnost změny Z2 ČSN 73 4201 pochopili až podceňovaní „evropští úředníci“. Vydavatel změny – Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) – to nedokázal ani přes naše opakovaná upozornění.

 




   Aktualizace: 13. 03. 2016
|  reklama  |  © ČSTZ 2024  |  webmaster  |